Edses, Edses?
Bilgi
Edses, Edses?
Edses… Edses? Nedir bu Edses?
Grownia'da bazen dini tartışmalara, bazen kütüphane sohbetlerine, bazen içki sofralarına konu olan Edses kavramı çok eski tarihlere dayanmaktadır. Grownia'nın büyük çoğunluğu Edses'i birçok büyücü tarafından sıklıkla anılmasından ötürü "Büyücülerin Tanrısı" şeklinde nitelendirse de bu söylem büyücüler tarafından şiddetle reddedilmektedir.
Onlara göre Edses en temel hattıyla "evrensel zekâ" olarak tanımlanabilir. Olasılıkları okuduğu, kozmik hesaplamalar yaptığı varsayılan bir üstün zekâdır o. Tam da bu yüzden Edses'e tanrı yerine "kolektif bilinç" demek daha doğrudur. Birçok âlime göreyse o bir bilgi deposudur.
Tarihte Edses'in ismini ilk kullanan kişinin Bilge Akheran olduğu yazar. Bir bilimci olan Akheran, Edses'i "zamanın ötesinde bir gerçeklik, kompleks bir beyin" olarak tanımlar. Akheran kurucusu olduğu okulu kendi dilinde "Esfelis" olarak adlandırmıştır ki bu kelime salt anlamıyla "okul" demektir. Onun idamından sonra yoldaşları ve öğrencileri bu ismi kullanmayı sürdürmüşler; dilden dile, parşömenden kâğıda taşıyarak yeni nesillere aktarmışlardır. Zaman içinde Esfelis okul tanımından çıkıp Edses'i gözetenlerin yolu, zekânın peşinden gidenler gibi anlamlara bürünmüştür.
Edses matematikle konuşur, fizikle küfreder. Bu nedendir ki bir "Esfelis Bilgesi"nin – ki buna da sıklıkla Esfelis Rahibi derler – savaş sırasında fizik kurallarını zorlayarak savaştığı ve beraberinde hava büyülerine kuvvetle hükmettiği görülür. Onların asıl silahları akıllarıdır fakat genelde kalem ve kâğıt kullanarak savaşırlar.
Edses'in sözcüsü Soylu Bilgi ise sadece Valeni Kütüphanesi'nde görünür ki bu kütüphanenin Grownia üzerinde yer değiştirdiği, bazense zamanda atladığı söylenir. Valeni Kütüphanesi'nin müdavimleri "mumcu"lar onu bilir ama söylemez. Bunun yerine Soylu Bilgi'nin söylediklerini kaleme alırlar ve aktarmak gerekirse aktarırlar.